Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολάκι και τα περιχύνουμε με το βραστό νερό (να τα σκεπάζει). Τα αφήνουμε να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά.
Αλευρώνουμε το κρέας και το τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι (μην αρπάξει στο σοτάρισμα). Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο, είτε σε τηγάνι είτε στο δοχείο του slow cooker (αν είναι κατάλληλο) στο μάτι της κουζίνας. Σοτάρουμε το κρέας (σε δόσεις αν χρειάζεται για να μην στριμωχτεί) μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Το αφήνουμε σε ένα πιάτο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το κονιάκ και το αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να τσιτσιρίσει και να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τυχόν κομμάτια κρέατος. Μεταφέρουμε το υγρό σε μια κούπα.
Βάζουμε στο τηγάνι ή το δοχείο τις δυο κουταλιές μαργαρίνη με βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σέλερι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας και ρυθμίζοντας αν χρειαστεί τη φωτιά. Θέλουμε να μαλακώσει και να γυαλίσει χωρίς να καεί. Προσθέτουμε και τα φρέσκα μανιτάρια. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μειωθούν σε όγκο. Προσθέτουμε το κονιάκ που έχουμε κρατήσει στην άκρη και αφήνουμε πάλι να τσιτσιρίσει για πολύ λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε στο slow cooker.
Ζουλάμε τα μουλιασμένα μανιτάρια να βγάλουν το νερό τους και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τα προσθέτουμε στο δοχείο του slow cooker
Τοποθετούμε το κρέας στο δοχείο μαζί με ό,τι ζουμί έβγαλε στο πιάτο. Ρίχνουμε από πάνω τα φιρίκια, τα κάστανα και τη δάφνη.
Ανακατεύουμε το νερό που είχε τα μανιτάρια (τώρα θα είναι καφέ) με τον χυμό μήλου. Προσθέτουμε στο υγρό τη σάλτσα Worcestershire, το εστραγκόν, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και το λευκό πιπέρι. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με αυτό τα υλικά στο slow cooker.
Μαγειρεύουμε στο low για 8 περίπου ώρες (ανάλογα τη συσκευή, θα αρχίσετε να ελέγχετε νωρίτερα και να ξέρετε πως ίσως θέλει περισσότερο – οι χρόνοι είναι στο περίπου διότι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες).
Όταν γίνει, είτε αφήνουμε τη σάλτσα έτσι υδαρή, είτε τη δένουμε με κορν φλάουρ. Εναλλακτικά τη μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι (ή αν έχουμε μεταλλικό δοχείο την αφήνουμε εκεί και βγάζουμε το κρέας και τα μήλα) και τη βράζουμε μέχρι να πήξει λίγο. Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αν θέλουμε, στη σάλτσα.
Σερβίρουμε με πουρέ για να μη χάσουμε σταγόνα σάλτσας! Θα ταίριαζε όμως και ένα μείγμα λευκού και άγριου ρυζιού.
Ingredients
Directions
Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολάκι και τα περιχύνουμε με το βραστό νερό (να τα σκεπάζει). Τα αφήνουμε να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά.
Αλευρώνουμε το κρέας και το τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι (μην αρπάξει στο σοτάρισμα). Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο, είτε σε τηγάνι είτε στο δοχείο του slow cooker (αν είναι κατάλληλο) στο μάτι της κουζίνας. Σοτάρουμε το κρέας (σε δόσεις αν χρειάζεται για να μην στριμωχτεί) μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Το αφήνουμε σε ένα πιάτο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το κονιάκ και το αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να τσιτσιρίσει και να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τυχόν κομμάτια κρέατος. Μεταφέρουμε το υγρό σε μια κούπα.
Βάζουμε στο τηγάνι ή το δοχείο τις δυο κουταλιές μαργαρίνη με βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σέλερι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας και ρυθμίζοντας αν χρειαστεί τη φωτιά. Θέλουμε να μαλακώσει και να γυαλίσει χωρίς να καεί. Προσθέτουμε και τα φρέσκα μανιτάρια. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μειωθούν σε όγκο. Προσθέτουμε το κονιάκ που έχουμε κρατήσει στην άκρη και αφήνουμε πάλι να τσιτσιρίσει για πολύ λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε στο slow cooker.
Ζουλάμε τα μουλιασμένα μανιτάρια να βγάλουν το νερό τους και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τα προσθέτουμε στο δοχείο του slow cooker
Τοποθετούμε το κρέας στο δοχείο μαζί με ό,τι ζουμί έβγαλε στο πιάτο. Ρίχνουμε από πάνω τα φιρίκια, τα κάστανα και τη δάφνη.
Ανακατεύουμε το νερό που είχε τα μανιτάρια (τώρα θα είναι καφέ) με τον χυμό μήλου. Προσθέτουμε στο υγρό τη σάλτσα Worcestershire, το εστραγκόν, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και το λευκό πιπέρι. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με αυτό τα υλικά στο slow cooker.
Μαγειρεύουμε στο low για 8 περίπου ώρες (ανάλογα τη συσκευή, θα αρχίσετε να ελέγχετε νωρίτερα και να ξέρετε πως ίσως θέλει περισσότερο – οι χρόνοι είναι στο περίπου διότι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες).
Όταν γίνει, είτε αφήνουμε τη σάλτσα έτσι υδαρή, είτε τη δένουμε με κορν φλάουρ. Εναλλακτικά τη μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι (ή αν έχουμε μεταλλικό δοχείο την αφήνουμε εκεί και βγάζουμε το κρέας και τα μήλα) και τη βράζουμε μέχρι να πήξει λίγο. Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αν θέλουμε, στη σάλτσα.
Σερβίρουμε με πουρέ για να μη χάσουμε σταγόνα σάλτσας! Θα ταίριαζε όμως και ένα μείγμα λευκού και άγριου ρυζιού.