loader image

Αντιμετωπίστε την Κοιλιοκάκη με gluten free τροφές

Δεκ 7, 2021

Η Kοιλιοκάκη (Coeliac ή Celiac Disease) είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη η  οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής ασθένεια, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.

Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να θεραπευτεί ή να τεθεί υπό έλεγχο χάρη σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη (gluten free). Σε περίπτωση που καθυστερήσει η διάγνωσή της, επειδή το σώμα δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών ή τις ίδιες τις τροφές, μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους.

Δυστυχώς, ενώ ένας άνθρωπος έχει εκ γενετής τα γονίδια που προδιαθέτουν απέναντι στην κοιλιοκάκη, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του –για παράδειγμα στη γέννησή του, σε περίοδο άγχους ή μετά από ένα ατύχημα. Για την πλειονότητα των ανθρώπων, όμως, η διάγνωση γίνεται στη μέση ηλικία.

Μέχρι στιγμής, η μόνη διαθέσιμη μέθοδος διαχείρισης και αντιμετώπισης για την κοιλιοκάκη είναι η προσκόλληση σε μια αυστηρή διά βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη πρέπει να απέχει από την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων, ενώ μπορεί να καταναλώνει άφοβα κάποια άλλα, χωρίς να ανησυχεί για δυσάρεστα συμπτώματα.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης

Για προτεινόμενα προϊόντα χωρίς γλουτένη, πατήστε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: